ZIUA SEMINTELOR CERTIFICATE

Eveniment – Ziua Semintelor Certificate

ZIUA SEMINTELOR CERTIFICATE


In data de 12 iulie a avut loc la Centrul pentru Testarea Soiurilor Negresti, judetul Vaslui, “Ziua Semintelor Certificate”, eveniment organizat in cadrul unui parteneriat ISTIS – AISR – APPR avand ca scop prezentarea avantajelor utilizarii semintelor certificate.

La eveniment au participat fermieri, Presedintele Comisiei de Agricultura din Senatul Romaniei, reprezentanti ai MADR, INCS, LCCSMS, Academia Oamenilor de Stiinta din Romania, oficiali locali si judeteni, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, primarul orasului Negresti, reprezenanti ai ROMAPIS, reprezentanti ai ISTIS, AISR si APPR.

La eveniment a participat ca invitat special, Mecanica Ceahlau, care a prezentat noul model de deflector, care va fi omologat in curand pentru protejarea culturilor in timpul tratamentelor.

Deschiderea evenimentului a fost realizata de catre domnul Alexandru Bran, directorul adjunct tehnic al ISTIS care a facut prezentarea zonei, a centrului pentru testarea soiurilor si a campului experimental.
“Centrul de Testare a Semintelor Negresti este o locatie etalon in domeniul agricol, fiind caracterizat de o mare incarcatura a campurilor experimentale. Din acest punct de vedere avem o infrastructura foarte buna si administram 70 de ha de teren agricol, din care 20 ha sunt campuri experimentale”.

In continuare, domnul Mihai Popescu, directorul general al Institutului de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor a subliniat faptul ca samanta certificata este rezultatul testarii noilor creatii varietale.

“Inregistrarea soiurilor se bazeaza pe rezultatele examinarilor oficiale, in special teste de camp, acoperind un numar mare de caracteristici prin care soiul este descris. Testarea in camp consta in doua teste care stabilesc distinctivitatea, uniformitatea si stabilitatea soiului -testul DUS si, pentru speciile de culturi de camp, valoarea agronomica si de utilizare -testul VAU. Caracterizarea unui soi este completata cu analize de calitate realizate in laboratoarele proprii.”

Au mai luat cuvantul Doamna Presedinte a Comisiei de Agricultura din Senat Doina Silistru un reputat cercetator in domeniul ameliorarii plantelor agricole, Director General in Minsterul Agriculturii, Elena Tatomir, din partea Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania Academician Dan Schiopu si autoritatile locale care s-au declarat deosebit de onorate de organizarea unui astfel de eveniment la CTS Negresti.

Multumim colaboratorilor si participantilor!