Sărbătoarea verii în cadrul I.S.T.I.S. București

     ​Miercuri, 17 iulie 2019,  Centrul pentru Testarea Soiurilor Luduș, județul Mureș și-a deschis larg porțile pentru iubitorii de agricultură. Acțiunea a avut loc la inițiativa și în prezența directorului general al I.S.T.I.S. București, Mihai Popescu. La eveniment au mai luat parte, directorul general adjunct al I.S.T.I.S., ing. Alexandru Bran, specialisti ai compartimentului tehnic din cadrul I.S.T.I.S., precum și reprezentanți ai principalelor instituții de profil din județul Mureș: directorul APIA Mureș împreună cu un grup de ingineri din cadrul APIA Luduș, reprezentanți ai Direcției pentru agricultură Mureș, reprezentanți ai Oficiului fitosanitar, reprezentanți ai Primăriei Luduș, fermieri, studenți și, nu în ultimul rând, reprezentanți  ai centrelor pentru testarea soiurilor din zona Transilvaniei: Hărman, Târgu Secuiesc, Turda, Sibiu, Satu Mare, Inand și Peciu Nou.
     Cu ocazia acestei activități a fost prezentat de către responsabilul centrului din Luduș, ing. Chiorean Marcel, câmpul experimental  (culturile comparative), precum și culturile de uniformizare și au avut loc discuții cu privire la tehnologiile de cultură utilizate. 
     Scopul acestei întâlniri  a fost acela de a prezenta și promova activitatea  de testare, prin centrele locale, care sunt distribuite pe tot cuprinsul țării, în cele mai reprezentative zone pedoclimatice ale României.
     Centrul pentru Testarea Soiurilor Luduș are ca obiect principal de activitate testarea soiurilor de plante de cultură și este situat la limita sudică a Câmpiei Transilvaniei, pe un platou la o altitudine de 370 m. Clima este de tip continental, cu veri nu prea calde și ierni moderat de reci. Temperatura medie multianuală este de 7,8 °C cu minima de -7 °C în luna ianuarie și maxima medie de +25 °C în luna iulie. Temperatura maximă absolută a fost de +38.4 °C în luna iulie, iar minima absolută a fost de -36 °C înregistrată în luna ianuarie. Brumele timpurii apar începând cu a doua jumătate a lunii septembrie, iar cele mai târzii apar chiar în luna mai. În anul 2019 precipitațiile sunt: 42,5 l/m² în luna ianuarie, 27,5 în februarie, 14,5 în martie, 57 în  aprilie, 126 în  mai, 30  în  iunie și 43 în luna iulie.
     Solul este de tip brun argiloiluvian, molic pseudoglizat lutoargilos, format din luturi ruginii-roșiatice, având reacție moderat acidă (5.8-6.5). Aprovizionarea cu azot este mijlocie, cea cu fosfor este foarte bună, iar cea cu potasiu este bună. 
     În cadrul acestei întâlniri, specialiștii au analizat atent culturile comparative pentru care se execută teste VAU (valoare agricolă și de utilizare) la mazăre de toamnă (6 variante), mazăre de primăvară (7 var), in pentru fibră (3 var), cânepă pentru fibră (2 var) , cartof (7 var),  soia  (4  experiențe între 5 și 27 de variante), porumb (3  experiențe) și  cânepă  pentru sămânță: 2 experiențe a câte 3 variante, una  în cultură clasică, iar alta utilizând o nouă tehnologie de cultivare.  
În uniformizare sunt însămânțate culturi de mazăre (4ha), orz (4ha), grâu (18ha), porumb (3ha), floarea soarelui (5ha).
     Anul agricol 2018-2019 a reprezentat pentru Centrul pentru Testarea Soiurilor Luduș, un an cu rezultate bune, culturile agricole se prezintă bine, cu toate că toamna a fost secetoasă, generând astfel probleme la răsărirea culturilor (orz, grâu, exp. de mazăre de toamnă). În plus, condițiile meteo extreme înregistrate în primăvară, seceta din perioada semănatului și excesul de umiditate din luna mai au cauzat  probleme precum răsărire neuniformă sau apariția bolilor foliare, fiind nevoie de tratamente suplimentare în acest sens.
     În ansamblu, întâlnirea de la Luduș poate fi considerată o sărbătoare a verii, un dar prin care este recunoscută străduința, perseverența, implicarea și munca, agricultura dovedindu-și astăzi, parcă mai mult ca oricând, importanța  în susținerea vieții.

Skip to content