Comunicat de presa – Rezumat sedinta inregistrare 3 Aprilie 2025

Comunicat de presă

 

Vă informăm că în data de 3 aprilie 2025 s-a întrunit Comisia de înregistrare a soiurilor de plante agricole și horticole, în conformitate cu legislația în vigoare. Reuniunea a avut loc la sediul ISTIS din B-dul. Mărăști nr. 61, București.

Componența comisiei, aprobată de ministrul agriculturii și dezvoltării rurale prin Nota nr. 2286/24.03.2025, a fost formată din reprezentanți din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ai Institutului de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor și profesori universitari din cadrul USAMV București.

Soiurile propuse Comisiei pentru înregistrare și-au încheiat ciclul experimental în anul 2024 și corespund criteriilor stabilite de reglementările în domeniu, sunt distincte, uniforme și stabile, iar soiurile din speciile de culturi de câmp posedă valoare agronomică și de utilizare satisfăcătoare.

Unele dintre noile soiuri au fost testate pentru rezistența la boli, prin infecții artificiale (ex. ardei, tomate, lucernă) și la floarea-soarelui rezistența la lupoaie, stabilită în câmpul experimental static al ISTIS.

La solicitarea aplicanților, s-a verificat rezistența la tratamentele cu erbicide pe bază de imazamox și tribenuron a unor hibrizi de floarea-soarelui.

În ultimii ani, în perioada de testare, la soiurile candidate s-a urmărit influența schimbărilor climatice asupra rezultatelor de producție și a însușirilor fiziologice, în vederea promovării unor soiuri cu mare adaptabilitate la condițiile de mediu existente.

Pe baza documentației tehnice prezentate, comisia de înregistrare propune acceptarea soiurilor pentru înscriere în Catalogul oficial, cu o majoritate simplă.

 

Comisia a propus pentru înscriere în Catalogul oficial a unui număr de 206 soiuri noi, din care: specii de culturi de câmp – 159 soiuri:

grâu de toamnă – 6, orzoaică de toamnă – 1, ovăz de primăvară – 1, triticale de toamnă – 3, porumb – 34, sorg pentru boabe – 2, orz de toamnă furajer – 1, triticale de toamnă furajere – 1, sorg zaharat – 2, ghizdei – 1, golomăț – 1, lucernă – 2, păiuș înalt – 1, raigras peren – 1, alune de pământ – 1, floarea-soarelui – 55, mazăre de câmp – 3, cânepă – 1, cartof – 4, soia – 20, sfeclă de zahăr – 10, rapiță de toamnă pentru ulei – 8;

legume – 24 soiuri:

ardei – 3, bob – 1, busuioc – 1, cardon – 1, ceapă de sămânță – 1, dovlecel comun – 1, leuștean – 1, pătlăgele vinete –  1, ridichi de lună – 1, tomate – 10, topinambur – 2, varză albă – 1;

pomi fructiferi – 5 soiuri:

măr – 2, păr – 2, prun – 1;

viță de vie – 6 soiuri;

plante ornamentale – 12 soiuri:

trandafir – 12.

 

Propunerile comisiei, sub forma unui proces verbal de ședință, se supun aprobării ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

Odată cu aprobarea procesului verbal de înregistrare, soiurile pot fi comercializate, având același regim ca și cele înscrise și publicate în Catalogul oficial.

Sari la conținut